Brandskydd

I varje hem bör de 3 B:ena finnas; brandvarnare, vilket är ett minimum för att ha ett skäligt brandskydd samt brandsläckare och brandfilt.

En brandvarnare täcker ungefär 60 kvm, detta innebär att vi behöver minst 2-3 stycken i våra hus och de bör placeras på varje våningsplan. Undvik gärna att ha dem i köket, men gärna i anslutning till kök, då det är det ställe i hemmen där flest bränder startar. Idag finns det sammankopplingsbara som inte är allt för dyra, de fungerar som så att larmar en så börjar även de andra att larma. En vanlig optisk brandvarnare kostar från 50 kr och uppåt. Man bör byta batteri varje år och efter 10 år byta ut hela brandvarnaren. Den ska även provas årligen, detta gör du genom att hålla in testknappen på den. 

Brandsläckare finns i olika storlekar och med olika släckmedel. En pulversläckare 6 kg är det som rekommenderas i hemmiljö. En brandsläckare klassificeras efter hur ”bra” den är. Därför bör du titta på klassningen och köpa en som har klassningen 43 A 233 BC eller 55A 233 BC, där 55A är bättre än 43 A. En brandsläckare 6 kg pulver kostar från ca 250 kr och uppåt. En pulversläckare ska du vända på/skaka på årligen så inte pulvret klumpar ihop sig i botten, pilen på manometern ska även peka inom det gröna fältet. Efter 10 år bör du byta ut släckmedlet/släckaren. 

Brandfiltar finns i olika storlekar och dessa förvaras med fördel i köket. Att lägga på locket till kastrullen går ofta bra att släcka med om det brinner i kastrullen. Släck ALDRIG brinnande olja med vatten, då blir en det en explosion, ofta med förödande konsekvenser.

Läs gärna mer på Brandkåren Attundas webbsida https://www.brandkaren-attunda.se/privatperson/brandsakerhet-i-hemmet/

Har du frågor eller funderingar rörande brandskydd får du gärna höra av dig till mig på patrik.asp@sjobrisen.com Jag har arbetat som brandman i 10 år, så kan besvara de flesta frågorna.