Bredband & IP telefoni

Bredband

Stadsnätet i Sollentuna levereras av SEOM AB och ger möjligheter till bandbredd (hastighet) mellan 10 – 1000 megabit per sekund (Mbp/s) i fibernätet. Via SEOM kan du välja mellan olika tjänstelerantörer. Utbudet varierar över tiden. De aktuella operatörerna kan du se på  SEOM:s hemsida.

Nätverk

En router (även kallad bredbandsdelare) är normalt den rätta lösningen för att dela ut en internetuppkoppling till flera datorer. Med en trådlös router får man fördelen att inte behöva dra kabel från rum till rum. Detta förutsätter att du har ett trådlöst nätverkskort i den utrustning (dator, surfplatta, mobiltelefon, spelkonsol m.m) du vill koppla till nätverket. Tänk på att det finns olika standard vad gäller trådlös överföring med varierande hastighet och räckvidd.

IP-telefoni

Med en anslutning till stadsnätet och ett abonnemang hos någon av våra internetleverantörer kan du ringa via din uppkoppling istället för via telejacket. Det är också möjligt att använda en vanlig telefon som ansluts till IP-nätet via en dosa, i ditt modem. Via SEOM:s utbud av tjänsteleverantörer hittar du ett urval av leverantörer som kan leverera IP-telefoni. På Post och Telestyrelsens (PTS) hemsida kan du läsa mer om IP-telefoni.