Ladda elbil
Beställ elbilsladdning
Felanmäl elbilsladdning
60-området (Lomv. 483-601)
I 60-området kan varje fastighetsägare själv låta installera elbilsladdare. Viktigt att en sådan installation utförs av en behörig installatör.
Varning: Befintliga strömuttag i 60-garagen och dess ledningskablage är inte dimensionerade för de långvariga påfrestningar som elbilsladdning ger upphov till.
204-områdets laddare
Laddaren:
I de tre garagen i 204-området (Lomvägen 69-481) finns en elbilsladdare vid varje fast P-plats på underplan samt en laddare på respektive handikapplats på överplan.
Laddaren har också ett vanligt eluttag för t.ex. motorvärmare eller laddning av el-moped. Detta uttag är avstängt på laddarna som finns på handikapplatserna.
Laddsladden för elbil passar s.k. Typ2-uttag, som sedan länge är standard inom EU. Om du (numera sällsynt) har en äldre elbil med det äldre Typ1-uttaget så kan det ordnas om du kontaktar styrelsen.
Kostnader:
All el-förbrukning via laddaren, elbil eller dess Schuko-uttag, mäts automatiskt.
Du som förbrukar ström blir i efterhand fakturerad av samfälligheten (dvs inte via elbolag). Fakturan kommer som en egen faktura. Fakturering brukar göras varannan månad.
OBS: Din P-plats ska motsvara numret på din fastighetbeteckning. T.ex. P57 = Sjöbrisen 57 (Lomv 183).
Elförbrukning när du laddar elbil med RFID (mer om RFID nedan) blir alltid korrekt och faktureras rätt fastighet, oavsett vilken laddare som används – flexibelt och bra. Elförbrukning utan RFID (t.ex. motorvärmning) faktureras i enlighet numret på P-platsen och det är därför viktigt att man använder rätt P-plats.
OBS: Om du eller tidigare fastighetsägare permanent har bytt P-plats med annan fastighet så kommer elförbrukning som inte kräver RFID (t.ex. motorvärmning) att faktureras fel fastighet. I samband med installationen av elbilsladdarna 2020 så upptäcktes några historiska byten och de flesta bytte tillbaka. Styrelsen avråder att permanent byta P-plats.
Priset per kWh kommer att motsvara samfällighetens rörliga elkostnad för avsedd period. Historisk sedan 2020 har priset per kWh varierat mellan 1:50 kr och 5 kr, i genomsnitt drygt 2 kr. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du laddar, priset varierar per faktureringsperiod.
OBS: Hantera din laddare varsamt, den ägs av samfälligheten. Går laddsladden eller laddhandsken sönder pga oaktsamhet blir du betalningsansvarig. Häng laddsladden i 4 stora ringar kring laddarens hals och snäppa in laddhandsken i sitt fäste, så att det klickar till.
Elbil:
Du som vill kunna ladda elbil behöver beställa RFID-brickor och ett Användar-ID som hör till fastigheten. För att beställa tryck här. När styrelsen återkommer kan du börja ladda.
RFID-brickan identifierar din fastighet. Därmed kan du, vid eventuella problem, ladda även från en grannes laddare. RFID gör att kostnaden skickas till din fastighet. Men prata först med din granne innan du lånar dennes laddare.
För att ladda, gör så här:
Håll RFID-brickan mot centrum på laddarens svampliknande huvud. Då skall ett grönt ljus visas (kan ta några sekunder). Anslut sedan inom en minut laddsladden till bilen. Det går också att först ansluta laddhandsken till bilen. Då visas ett blått sken i laddhuvudet som en signal att den väntar på RFID-identifiering. När du då lägger an RFID-brickan ska det blåa skenet ersättas av ett grönt. Du har blivit identifierad.
Varning: Om du väljer att på din laddare ta bort kravet på RFID så kan vem som helst låna din laddare och ladda – du står då för kostnaden. När RFID-låset är öppnat så börjar bilen ladda direkt när du ansluter laddhandsken till bilen. Vi avråder att ta bort RFID-kravet.
Att fundera på: Några elbilsanvändare väljer att via mobil-appen (sekundsnabbt) låsa upp RFID-låset i samband med att de själva laddar. För att sedan (sekundsnabbt) via appen slå på RFID-låset när laddningen är klar. Det kan finnas en liten fördel med detta: Om laddningsproceduren (sällsynt) skulle avbrytas mer än en minut under natten så startar den automatiskt om RFD inte krävs. I annat fall inväntar den (med blått sken) att RFID-brickan ska visas igen innan laddningen återupptas. Risken med detta förfarande är å andra sidan att man lätt glömmer att låsa RFID efter avslutad laddning.
Kapacitet Elbilsladdning:
Vår anläggning är långsam hemma-laddning, vilket är maximalt skonsamt för batteriet. Maximal effekt är 3,7 kW, dvs 3 timmar ger ca 10 kWh, 12 timmar ger ca 40 kWh. Om i framtiden många laddar samtidigt kan det gå något långsammare.
Syftet med installationen (beslutat på stämman 2019-09) är genomsnittliga privata elbehov, inte att tillgodose yrkesmässiga elbehov. Svensk bilist kör i snitt 5 mil/dag, dvs ca 10 kWh/dag.
Eventuell snabbladdning måste ske på publika laddstationer (OKQ8, Circle K, … etc).
Användar-ID:
Användar-ID gäller per fastighet och är kostnadsfritt. Det avser fastighetens aktuella ägare, dvs när du flyttar få får en ny ägare att nytt, eget, Användar-ID. Om du ska ladda elbil är Användar-ID ett måste. Vi rekommenderar även dig som bara vill använda Schuko-uttaget för att motorvärma etc att också skaffa ett Användar-ID.
Högst ett Användar-ID per fastighet. Det ska benämnas som en mejladress, som du eller någon dig närstående använder.
OBS: Användar-ID måste skapas av Sjöbrisens administratör, pröva inte att skapa ett själv.
Med Användar-ID kan du logga in på laddarens hemsida. Då kommer du till laddaren på din P-plats. Minns problemet som beskrevs inledningsvis om du permanent byter P-plats. Appen visar alltid den P-plats som du borde ha, den som motsvarar din fastighetsbeteckning.
Enklast når du hemsidan via Appen ”Charge Amps” som du enkelt laddar ner till din mobiltelefon. Laddarens hemsida kan också nås via webbläsare via https://My.Charge.Space . Vi rekommendera att använda appen.
På laddarens hemsida visas uppgifter om din egen strömförbrukning. Du kan skapa egna scheman för motorvärmning. Läs mer nedan under rubriken ”Mer om laddaren”.
Motorvärmning:
Varje laddare har ett vanligt jordat 230-V eluttag som du hittar under laddarens svampformade huvud. Det kan vara lite svårt att se, du får böja huvudet och kika uppåt. Uttaget kallas för Schuko-uttag. Därifrån kan du motorvärma din bensin/dieselbil eller ladda en el-moppe.
Motorvärmning kräver inget RFID, det är bara att koppla in motorvärmarsladden och använda. Kontakta styrelsen om det inte skulle fungera.
Laddaren har en inbyggd möjlighet att schemalägga motorvärmning med personliga tidsscheman, vilket är mycket mer flexibelt än gamla tidur. För att kunna använda detta behöver du beställa ett Användar-ID (se ovan). Tidsstyrning gör du sedan via en mobil-app: ”Charge Amps” och loggar där in med ditt nya Användar-ID.
Det är förbjudet (och meningslöst) att via Schuko-uttaget ladda elbil (laddsladdar med Schuko-uttag kan köpas som nöd-laddsladd). Skälet till förbudet är att elbilsladdning via Schuko-uttaget kan skada vår elinstallation. Det går dessutom långsammare (lägre effekt) än att ladda via laddsladden. Det är heller inget sätt att undgå kostnader – all el mäts och faktureras.
Vid problem:
Om något tycks fel (sällsynt) så skall du snarast felanmäla till styrelsen. Bara du kan upptäcka om det är fel på din laddare, styrelsen kan inte se det via webben. Här kan du felanmäla.
Varje laddare är skyddad bakom en individuell säkring (16A) i en liten gruppcentral nära din P-plats. Kontakta styrelsen om denna säkring löser ut (när din laddare är helt mörk) eller om laddaren på annat sätt inte tycks fungera.
Rör aldrig själv automatsäkringen. En utlöst säkring är tecken på ett fel. Säkringen får bara hanteras av behöriga personal.
Under normal drift ska säkringen alltid vara påslagen, bl.a. för att laddaren återkommande uppdateras via Internet.
Ett sällsynt allvarligt fel kan ta tid att laga. Medan fel kvarstår kan du, om du använder RFID för att ladda elbil, låna en grannes laddare. RFID säkerställer att du, och inte grannen, får kostnaden. Men kontakta alltid först den tilltänkta grannen och stäm av att det går bra.
Mer om laddaren:
Via mobil-appen (”Charge Amps”) kan du något styra din laddare. Appen har olika menyer som är lätta att förstå och använda. Du kan t.ex. skapa olika egna tidsscheman för att motorvärma. Du kan se viss statistik över din elförbrukning. Därutöver har du åtkomst till nedanstående styrning:
- LADDARE avser laddsladden.
- Den ska vara i läge ”Alltid på”.
- Läge ”Schema” är inte aktuellt hos oss.
- Läge ”Av” ska inte användas. Laddaren låses istället med RFID (se nedan).
- UTTAG (Schuko-uttaget för motorvärmning mm).
- Är normalt ”Alltid på”.
- Om du ställer den i läge ”Schema” så blir uttaget strömförande i enligt med olika tids-vecko-scheman som du själv kan skapa. Likt ett gammaldags tidur, men med fler möjligheter och nåbart via mobilen.
- Obs. Detta uttag kan inte låsas med RFID. Om du är orolig att någon ”lånar” ström av dig kan du sätta uttaget i läge ”Av”.
- BELYSNING avser den nedåtriktade lampan. Välj själv om den ska vara på eller av. Vi rekommenderar att den är ”av”.
- LED RING, LED-belysningen ska inte vara avslagen. Vi rekommenderar läge ”Låg”.
- RFID-låset betyder: Om ”Låst” att RFID krävs för att starta laddning. Om ”Olåst” kan vem som helst ladda, kostnaden drabbar då den fastighet vars fastighetsbeteckning har samma nummer som P-platsen. Vi rekommenderar starkt att RFID är ”Låst”.
Övrigt:
Laddarna står i ständig förbindelse via Internet med Charge Amps. I garaget sker det via en WiFi-koppling från laddaren till mottagare som sitter i taket och sedan en Router i elskåpet.
Samfälligheten avser att se över och eventuellt förstärka denna WiFi-mottagning, som tidvis (kortvarigt) kan störas av takboxar och höga fordon.